+36 23 889 719

contact[kukac]hu[pont]timacagro[pont]com

Biostimulátorok / speciális alapanyagok

Mit nevezünk biostimulátornak?

A Biostimulátorok Európai Tanácsa- EBIC- definíciója szerint a növényi biostimulátorok olyan hatóanyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmazó készít-mények, melyek közvetlenül aktiválják és szabályozzák a gyökér és gyökérzóna működését, valamint a növény anyagcsere folyamatait. Alkalmazásuk célja a tápanyagfelvétel intenzitásának, hatékonyságának javítása, a stressz tolerancia növelése, a jobb termés minőség és mennyiség érdekében.

A Tanács szerint a világpiacon a biostimulá-tor hatóanyagok mezőgazdasági felhasználásában évi 12,5%-os növekedés várható. Az EBIC tanulmánya szerint, 2012-ben Európában volt a legnagyobb növekedés, melynek eredményeként több mint 6,2 millió hektárra használtak az európai gazdák biostimulátor hatóanyagot tartalmazó termékeket.

Speciális alapanyagok a tápanyagellátásban

Az ásványi trágyák hatóanyagait legnagyobb mértékben a talaj “szűrőjén” keresztül veszi fel a növény. A talaj mint kémiai közeg minden esetben valamilyen reakcióba lép a kijuttatott hatóanyagok- kal. A reakció és az ezzel járó tápanyagveszteség talajfüggő. A Timac Agro célja, olyan hatóanyagok előállítása, melyek védelemmel látják el a kijuttatott tápelemeket és növelik azok hasznosulását.

talaj

Biostimulátor és speciális alapanyag kutatás

Labor

Ezen hatóanyagok kutatása, ipari szintű termelése és vizsgálata egy komplex feladat, melyben a Timac Agro élen jár. Ez a folyamat kutatói munkával kezdődik, ahol labor és szántóföldi kísérletek során vizsgáljuk a növényi reakciókat egy-egy stressz hatásnál, és a növény természetes válaszait kódoljuk és képezzük le fejlesztéseink során.

Mérjük hatékonyságunkat