+36 23 889 719

contact[kukac]hu[pont]timacagro[pont]com

Válasz a foszforpótlás őszi kihívásaira

Timac AGRO Tápanyagszakértő

Válasz a foszforpótlás őszi kihívásaira

Bár a talaj teljes ellátottsága foszforból igen magas (akár több t/ha), a felvehető forma mennyisége a legtöbb esetben nem haladja meg az 5kg-ot hektáronként. Figyelembe véve, hogy a növényi életfolyamatok szempontjából esszenciális tápelemről van szó, pótlása is hasonló figyelmet kellene, hogy kapjon. Az általános gyakorlatban használt foszfor műtrágyák a kijuttatás után 10 nappal akár 50-70%-ban is lekötődhet talajtípustól függően, így azt a növény tovább nem lesz képes felvenni. Mivel minden alapvető folyamatban részt vesz a foszfor, mint tápelem a növényben, ezért megfelelő mennyiségű és minőségű jelenléte elengedhetetlen a modern növénytermesztési hozamok eléréséhez.
A Timac AGRO által kifejlesztett sepciális hatóanyag, a TOP-PHOS megoldást nyújt a lekötődési és felvehetetlenségi problémákra.  A szerves komplexben tartott foszfor teljeskörű lehetőséget ad a tenyészidőben való igény pótlására, mert folyamatos védelmet ad a foszfornak, és akkor táródik fel, amikor a növénynek ténylegesen szüksége van rá.  Ez kifejezetten hasznosnak bizonyul az őszi vetésű növények esetében is, hiszen ezeknél a növényeknél akár 100-150 nap is eltelhet a kijuttatás és a növény nagy foszforigényű fenológiai állapot (bokrosodás és szárba indulás, virágzás) között.

Mikrogranulátum - Kis dózis, nagy előny

A mikrogranulátumok szerepe a hozamelvárásokkal együtt növekszik. Annak érdekében, hogy a növények ezt el is érjék nem csupán a megfelelő talajról és tápanyag-utánpótlásról kell gondoskodnunk, de időt is kell hagynunk arra, hogy a produktumot a növény létrehozza. Ez legegyszerűbben a tenyészidő kitolásával lenne lehetséges, de ezt a vetési és aratási idők szilárd keretbe foglalják.  Lehetőségként maradt a növények kezdeti fejlődésének és későbbi biostimulálással történő segítése.
A mikrogranulátumok nagy előnye, hogy a mag közvetlen közelébe, vetéssel egy menetben kijuttathatók. Így a kelő magok szinte azonnal hozzá tudnak jutni a fejlődéshez szükséges, fontos tápelemekhez (nitrogén és foszfor), és az így nyert kezdeti előnyt a tenyészidőszak végéig élvezheti a növény.
A Timac AGRO speciális mikrogranulátumai ennél is többet adnak.  Biostimulátor tartalmuknak köszönhetően már a csírázás kezdeti, vízfelvételi szakaszában kifejti a hatását, így gyorsítják a csírázás és kezdeti fejlődés folyamatait. Ezen felül a termékpalettánk talajspecifikus mikrogranulátumokat tartalmaz, így bármilyen talajtípus és kultúra számára biztosítani tudjuk ezt a hatást.

 

Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpontjainkban már mindenhol kikelt, 4-6 leveles kukorica és napraforgó állományokat láthatunk. Biostimulátoros mikrogranulátummal elvetett kísérleti parcelláinkban már most láthatjuk a fejlettségbeli különbségeket. A mikrogranulátumban lévő hatóanyagok a magba bejutva a csírázás élettani folyamatait gyorsítják, és már a kezdeti időszakban nagyobb gyökértömeg kialakulását eredményezik.

ŐSZI ELŐSZEZONI AKCIÓ

A Timac AGRO Hungária Kft
előszezoni akciót hirdet, melynek keretében extra kedvezménnyel juthat hozzá termékeinkhez, és alapozhatja meg az őszi kultúráinak sikerét.
Az akció részleteiért keresser Timac AGRO Növénytermesztési szaktanácsadóját!

Ön adja a talajt, mi adjuk a technológiát

Mint oly sok tényező a talajban a mésztartalom is lehet előny, de ugyanakkor átok is. A mésztartalom optimális esetben pozitívan befolyásolja a talajszerkezetet és a kémhatást, ezen keresztül a tápelemek felvehetőségét. Járjon utána talaja állapotának a Timac AGRO YIELD SERVICE szolgáltatásának segítségével.