+36 23 889 719

contact[kukac]hu[pont]timacagro[pont]com

Tudatos tápanyag-utánpótlás szójában

A Timac AGRO Hungária Kft. több mint 12 éve elkötelezett híve a talajközpontú, tudatos tápanyag-utánpótlásnak Magyarországon, és a világ számos országában egyaránt. A talaj és annak tápanyagszolgáltató képessége meghatározza kultúrnövényeink termésszintjeit, ezáltal befolyásolja munkánk jövedelmezőségét. Az évről évre növekvő, és nemzetgazdaságilag is egyre jelentősebb szójatermesztést pedig elképzelhetetlennek tartjuk ezeknek az adottságoknak és feltételeknek figyelembe vétele nélkül.

A kultúrnövények számára nélkülözhetetlen tápanyagokról számtalan tanulmány készült, de kevesen foglalkoznak ezen anyagok körforgásával, melyet a talajadottságok nagymértékben befolyásolnak. A kimosódási és elillanási veszteség, a korlátozott talajélet, a talajok savanyodása és a talajszerkezet romlása negatívan befolyásolják a tápanyagok feltáródását, illetve a növényi szövetekbe való beépülését. Ezeknek a problémáknak a megoldására nyújtunk Önnek választ szolgáltatásainkkal és termékeinkkel, hogy mindig a legtöbbet tudja kihozni talajaiból, és a termesztett növényekből.

A Timac AGRO Hungária Kft. piacvezető szerepet tölt be Magyarországon a biostimulátorok forgalmazásban. Célunk, és feladatunk, hogy ezeket a hatóanyagokat, és a talaj, valamint növényi életben betöltött szerepüket minél jobban megismertessük a gazdálkodókkal.
A biostimulátorok egyrészt katalizátorként hatnak a különböző fejlődési szakaszokban, intenzívebbé teszik a gyökértömeg növekedést, fokozzák a tápanyagok beépülését, és növelik a kultúrnövények stresszfaktorokkal szembeni ellenálló képességét.

Szaktanácsadó kollégáink a YIELD SERVICE szolgáltatás alkalmazásával, a talajvizsgálatok alapján rendelkezésre álló laboreredmények használatával állítják össze a talajadottságoknak megfelelő, és az elvárt terméshozamot figyelembe vevő tápanyag-utánpótlási technológiát.

1. ábra: szója tápanyagszükséglete

Szója esetében a talajok fizikai és kémiai állapota sarkalatos kérdés, mivel csak jó szerkezetű talajon képes megfelelő mennyiségű N-gyűjtő baktérium felszaporodni a gyökérgümőkben. A jó talajszerkezet kialakítása azonban sok esetben akadályokba ütközik, illetve olyan alapokkal rendelkezünk, amiken nem, vagy csak nehezen tudunk változtatni. A SULFAMMO N-PROCESS fejtrágyák ezekben az esetekben jelentenek megoldást! A termékben található biostimulátor komplex az N-PROCESS egyik hatóanyaga szerves védelmet jelent az elillanás és kimosódás ellen, szabályozza a nitrogén hatásdinamikáját, így hosszútávú nitrogénellátást biztosít. A nitrogén beépülését segítő enzim-aktivátorok pedig tovább fokozzák a SULFAMMO termékek hatékonyságát.

A SULFAMMO N-PROCESS termékek nem csak a nitrogén körforgásra és beépülésre vannak hatással, hanem a MESCAL hatóanyagnak köszönhetően aktiválják a talajéletet, és részt vesznek a talaj állapotának megőrzésében is.

A gyökérfejlődés kezdeti szakasza erőteljesen befolyásolja a termésmennyiséget! Nincs ez másként a szója esetében sem! A Fertiactyl Starter gyökérstimulátort alkalmazó termelők az adott környék átlagtermésénél magasabb hozamokról tudtak beszámolni. Ennek egyik oka, hogy a FERTIACTYL® termékeket a Timac AGRO kutatói az erőteljes gyökértömeg gyors kialakulására és a talajélet fokozott működésének elősegítése érdekében fejlesztették ki. A Fertiactyl Starter közvetett hatásának köszönhetően a N-gyűjtő baktériumok gyorsan és nagy számban tudnak felszaporodni a gyökérzeten.

A szója termesztése több szempontból is komplex feladat. Mi azon dolgozunk, hogy a tápanyag-utánpótlás oldaláról olyan teljeskörű megoldást nyújtsunk, mely figyelembe veszi a termesztési körülményeket és az Ön igényét a terméshozammal szemben.