+36 23 889 719

contact[kukac]hu[pont]timacagro[pont]com

Növénytermesztés biztos alapokon

Az alaptrágyázás dózisának meghatározásakor a gyakorlatban azt vesszük alapul, hogy a tápelemek egy része (P, K, mikroelemek) a tenyészidő végéig kielégítik a növény szükségleteit. Őszi kultúrák esetében a kijuttatás és az intenzív felvétel között eltelt 6-8 hónap alatt azonban számos tényezővel kell számolnunk, amitől a hatóanyagok felvehetetlenné válnak.

A foszfor jelentősége

A foszfor a makroelemek közé tartozik. A növénynek nagy mennyiségben van rá szüksége, mivel az energiaszállításban elengedhetetlen szerepet játszik, az abban részt vevő molekulák (ATP és ADP) építőelemeként.

Szerepe van a generatív növényi részek képzésében, ezen keresztül befolyásolja a termésmennyiséget, valamint hatással van a gyökértömeg kialakítására is, amely a télre való felkészülés egyik alappillére.

1. kép: Búza fejlődésének összehasonlítása optimális és foszforhiányos körülmények között (Timac AGRO Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózat, 2018.)

Hiányát a növények rövid ideig képesek csak tolerálni, már néhány nap után csökken a hajtás- és gyökérnövekedés intenzitása. Jellemző a levelek vörösesbarna, lilás elszíneződése, vékony és rövid szár, torz virág- és termésfejlődés. E mellett lelassul a gyökerek növekedése csökken az elágazódások száma és a gyökértömeg, így ezzel a tápanyagfelvétel is tovább mérséklődik.

A foszforpótlás nehézségei

Az őszi vetésű növények 80-120 kg/ha hatóanyagot is igényelnek teljes tenyészidejük alatt, azonban a közvetlenül felvehető vízoldható forma a talajban nem haladja meg az 5 kg-ot sem hektáronként. A talaj egyensúlyi állapot fenntartására törekszik a különböző foszforformák között, ezért a hagyományos foszfor műtrágyák használata során a kijutatott vízoldható hatóanyag 10 napon belül 50-70%-ban átalakul kötött formákká, talajtípustól függően. A tápanyag-gazdálkodás szempontjából ez káros, mert nem tudjuk kontrollálni ezt a folyamatot. Ugyanakkor a nagy adagú foszfortrágyázás is okozhat problémákat. A mikroelemek antagonistájaként gátolhatja azok felvételét, így a rézhiányos területeken az erre érzékeny kalászos kultúrákban előfordulhatnak gyökérnövekedési és bokrosodási problémák.

2. kép: Foszfor hozzáférhetőségének változása százalékban a talaj kémhatásától függően

TOP-PHOS – Válasz a kihívásokra

A Timac AGRO 2005-ben először tett kísérletet a 19. század óta ismert és alkalmazott foszfor hatóanyag előállítási technológiájának megváltoztatására, egy szerves alapú hatóanyag létrehozásával. A kutatómunka eredményeként 2010-ben jött létre a TOP-PHOS, amely már lehetőséget ad arra a gazdálkodóknak, hogy a foszforpótlás során teljes ellenőrzésük alatt tartsák a hatóanyag viselkedését a talajban. A speciális gyártástechnológiának köszönhetően a szerves komplex megvédi, és felvehető formában tartja a hatóanyagot, függetlenül attól, hogy a talaj milyen lekötődési kockázatokat hordoz magában. A tenyészidőt megelőző kijuttatásakor így egy folyamatosan hozzáférhető bázist hozunk létre a talaj természetes foszforkészlete mellett, ami akkor szabadul fel, amikor a növény tápanyagfelvétele miatt a vízoldható foszfortartalom lecsökken. Ezzel még a nagy termőképességű, intenzív fajták számára is folyamatosan biztosíthatjuk az optimális ellátást.

A termesztéstechnológiába illesztése során minden olyan körülmény, ami a talaj foszfor szolgáltató képességét, vagy a növény foszforfelvételét negatívan befolyásolja, indokolttá teszi a hatóanyag használatát. Különösen ajánlott a TOP-PHOS használata akkor, ha a talajunk kémhatása eltér a semlegestől (1. ábra), magas mész- vagy nátrium tartalommal kell megbirkóznunk, alacsony a foszforellátottság, vagy a gyökerek fejlődését negatívan befolyásoló kötött talajszerkezettel állunk szemben.