+36 23 889 719

contact[kukac]hu[pont]timacagro[pont]com

A tavaszi fejtrágyázás fontossága és nehézségei

Őszi kultúráink tavaszi támogatása és újraindítása jól felfogott érdekünk, nem árt azonban tudni, hogy mikor, mit és hogyan cselekszünk. Létfontosságú a meggyengült gyökérzet regenerálása, hiszen a (kijuttatott) tápanyag és víz felvétele, és így a zöld tömeg képzése elsődlegesen e szervek segítségével történik. Kultúráink az újraindulás időszakában, a fehérjeszintézis, a vegetatív növekedés és a fotoszintézis fenntartása érdekében legnagyobb mértékben nitrogént, magnéziumot és ként igényelnek. E mellett hirtelen megugrik a növény foszfor felvétele is, hiszen az új szervek képzéséhez és a gyökérképződéshez rengeteg energia szükséges.

A fejtrágyázás során az egyik legnagyobb kihívást a gyökérzóna ásványi nitrogén tartalmának fenntartása jelenti. Mivel a nitrogénformák közül a nitrát a legkönnyebben kimosódó forma, a normál esetben tavasszal érkező csapadék a hatóanyagot jelentősen lejjebb moshatja a talajban. Ezáltal nem, vagy csak kis mértékben marad elérhető a növény számára. Ezzel szemben az ammónium képes kötődni az agyag-humusz komplexekhez, azonban a növények így is csak korlátozottan tudják felvenni.

A legstabilabb nitrogénforma a karbamid, használatával a fenti kedvezőtlen hatásokat és folyamatokat mérsékelhetjük. A talajban a tápanyagutánpótlásban alkalmazott nitrogén-formák közül a karbamidnak a leglassabb az átalakulása. Hidrolízise során ammónium szabadul fel, ami tovább alakul nitritté, majd végezetül – szinte azonnal – nitráttá. Bár a folyamat végén ebben az esetben is nitrátot – vagyis könnyen mozgó hatóanyagot kapunk – a számos rendelkezésre álló inhibitor készítmény segítségével, (melyek képesek lassítani nitrifikációt,) viszonylag egyenletes és optimális nitrogén ellátottságot tudunk elérni.

Kutatásai során a Timac AGRO nagy hangsúlyt fektet a nitrogén hatóanyag védelmére és annak hatékonyságára. A SULFAMMO N-PROCESS növénykondicionáló termékcsaládunk biostimulátor komplexe egy speciális védőhálóval őrzi meg a benne található karbamid hatóanyagot, miközben – a molekula méretéből adódóan – az ammónium forma továbbra is ki tud szabadulni. A hidrolízis folyamata a védőburok miatt lassabban megy végbe, hosszan tartó nitrogén feltáródást, folyamatosabb ellátást biztosítva ezzel. A biostimulátor komplex indol származékai fokozzák a növény nitrit- és nitrát-reduktáz enzimeinek szintézisét, melynek köszönhetően gyorsabb lesz a hatóanyag beépülése majd fehérjékké, enzimekké alakulása. A kijuttatott és a talajban megtalálható tápelemek hasznosulását tovább erősíti a termékben található kén és magnézium, melyek amellett, hogy a fehérjeszintézishez nélkülözhetetlenek (kén) a klorofill alkotójaként (magnézium) biztosítják a folyamatos anyagcserét. Minden SULFAMMO N-PROCESS termékünkben megtalálható az úgynevezett MESCAL speciális hatóanyag. E speciális talajkondicionáló alapanyag a gyökérzóna pH-jának optimalizálásával serkenti a gyökerek fejlődését, a talajéletet, valamint mérsékeli a nitrogén talajsavanyító hatását. A SULFAMMO N-PROCESS szilárd fejtrágyák összességében hatékonyabb nitrogén-utánpótlást tesznek lehetővé a hagyományos műtrágyákkal szemben, így nem csak a hozamot tudjuk növelni, de a kimosódási kockázat csökkentése miatt a környezeti terhelésük is alacsonyabb.

1. ábra: Az ammónium-nitrát és a SULFAMMO N-PROCESS hatóanyag leadási dinamikája a növény nitrogénigényéhez képest

A szilárd nitrogén tartalmú fejtrágyák mellett a folyékony formák alkalmazása is igen elterjedt. Ezeket a termékeket egyfelől homogénebben tudjuk kijuttatni, másfelől szárazabb időszakokban is eredményes hatást tudnak kifejteni, hiszen a tápanyag lebomlásához és felvételéhez szükséges vizet eleve tartalmazzák, mindamellett, hogy kis mértékben lombon keresztül is hasznosulnak.

A Timac AGRO erre a technológiára is komplex megoldást nyújt. EXCELIS termékeink védett nitrogén hatóanyagot tartalmaznak, növelik a növény tápanyagfelvételét és egyidejűleg serkentik a talajbaktériumokaktivitását is. Ezt az összetett hatást a RHIZOVIT biostimulátor komplex hatóanyagai biztosítják. Az LCN egy ureáz enzim inhibitor, amely gátolja a karbamid átalakulását, csökkentve ezzel a kimosódásra és elillanásra hajlamos elemek túlzott jelenlétét, hosszan tartó hozzáférést biztosítva a növény számára. A biostimulátor polikarboxil-metil-észter hatóanyaga a talaj tartalék tápanyagait feltáró baktériumok szaporodását serkentve juttatja tápanyaghoz a növényeket. A HTB pedig a sejtek poliamin szintjének növelésével gyorsítja a tápanyagok felvételét, hozzájárulva ezzel a rendelkezésre álló tápanyagok minél gyorsabb hasznosulásához.

2. ábra: A RHIZOVIT biotsimulátor hatásának köszönhetően több tápanyagot képes a növény felvenni

Akár a folyékony akár a szilárd megoldást részesítjük előnyben a tavaszi fejtrágyázás során, a Timac AGRO termékei mind a növényeink, mind talajaink, mind pedig a hatékonyság szempontjából megfelelő megoldást kínálnak.